14.7 C
Braşov
27 aprilie, 2024

Fiul condamnat al controversatului bancher Sever Mureșan e de negăsit după ce a fugit din țară

Publicat la 15 februarie 2024, 10:11

Sursa foto: Poliția Română

Beizadelele unor oameni de afaceri cu multe milioane de euro în conturi reușesc să fugă din țară atunci când sunt condamnați de justiție. Apoi sunt greu de depistat de Poliție și Interpol, iar dacă se întâmplă totuși, fiii infractori sunt fie greu de extrădat, fie nu sunt aduși niciodată. Este cazul lui Adrien Mureșan și al lui Victor Micula, acesta din urmă plecat în Elveția, apoi în Suedia de vreo doi ani.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu a anunțat zilele trecute că numărul fugarilor aduși în România a depășit 100 de la începutul anului. Și că doar săptămâna trecută au fost extrădate alte 22 de persoane. Să sperăm că vor fi aduși și cei cu „pile, cunoștințe și relații”, care au reușit să dispară înainte sau după condamnare.

Fiul milionarului Sever Mureșan, anchetat cândva pentru frauda de la Banca Dacia Felix, este dat în urmărire generală de luni bune. Adrien Stephane Mureșan, fiul lui Sever Mureșan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. Cu toate că procurorul de la Brașov a vrut să-l facă scăpat.

Anchetă cu probleme

Poliția Brașov i-a deschis dosar penal lui Adrien Mureșan după ce acesta că a avariat 12 mașini parcate, în timp ce se afla sub influența alcoolului. După cercetările de la fața locului, dosarul a fost înaintat Parchetului Brașov cu propunerea de a fi trimis în judecată.

Doar că, în mai 2021, la o lună de la comiterea faptei din 19 aprilie,

, 31 de ani, fiul lui Sever Mureșan, presa locală a anunțat că tânărul a scăpat de acuzația de distrugere a celor 12 mașini. Procurorul de caz a clasat dosarul, invocând că „șoferul ar fi vrut să se sinucidă și nu a lovit intenționat mașinile”. Șeful procurorului a infirmat soluția, iar dosarul a ajuns în instanță.

Șoferul băut care a distrus 12 mașini în cartierul Noua din Brașov nu va acoperi pagubele produse. Procurorul a luat această decizie în ciuda faptului că bărbatul a condus atunci deși avea permisul suspendat, a scris toată presa în 2021. Iar presa din Brașov a dezvăluit că bărbatul avea o alcoolemie 2,10 mg/litru la prima probă şi 2,20 la a doua probă. Despre droguri nu s-a mai spus nimic, pentru că nu a avut rezultat pozitiv la probele de sânge.

Ce poveste a înșirat beizadeaua

După ce a făcut praf mașinile și a ajuns în mâinile polițiștilor, Adrien Mureșan a declarat că se afla la iubita lui, în Brașov. S-a produs o ceartă între cei doi, iar el a urcat la volan. A distrus 12 mașini parcate, iar apoi a refuzat să dea polițiștilor probe de sânge. I s-au recoltat totuși.

A urmat o internare la spitalul de psihiatrie și dosarul redeschis i-a adus lui Adrien Mureșan trei luni de arest preventiv, apoi trimiterea în judecată.

Ce au decis instanțele de judecată

Decizia Judecătoriei Brașov a fost contestată de procurori, fiind considerată prea favorabilă inculpatului. Instanța a hotărât să-i dea doar o pedeapsă de 300 de zile de amendă, din care s-au scăzut trei luni, timp în care a stat în arest preventiv.

a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva sentinţei penale nr. 1676/20.10.2022. Instanța superioară a desființat decizia Judecătoriei și a rejudecat cazul.

Pentru distrugerea celor 12 mașini, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat la un an și 10 luni de închisoare. Această pedeapsă a fost contopită cu o alta – de 1 an și 8 luni – pronunțată la Ploiești, tot pentru conducere fără permis. A rezultat o pedeapsă finală de trei ani de închisoare cu executare.

De asemenea, instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării pe o durată de 3 ani a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcții publice. I s-a interzis și dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, precum și a dreptului de a conduce autovehicule.

Unde o fi fugit Adrien Stephane Mureșan

În vara trecută, la jumătatea lunii august, Poliția Română a anunțat că tânărul condamnat

a dispărut de la domiciliul lui din București, iar polițiștii l-au dat în urmărire națională, apoi generală. I-au pus fotografia pe site-ul instituției. E o fotografie veche, bărbatul arată altfel acum, ar fi greu de recunoscut după această poză.

Pe 1 martie împlinește 34 de ani. Adrien este născut în Franța, deci are și cetățenie franceză. O fi plecat la mămica, iar extrădarea va fi dificilă, dacă nu imposibilă fiind cetățean francez. Să ne amintim că

, născut în Franța dar fără să aibă cetățenie franceză, nu este adus în România nici acum, deși are de executat aici o condamnare.

Condamnatul Mureșan zice că Poliția și Justiția din România știu unde este

Adrien Mureșan a dat niște informații despre dispariția sa în luna septembrie 2023, într-un dialog telefonic cu un reporter de la Gândul. A menționat că a stat închis timp de trei luni la Penitenciarul Codlea, apoi a fost plasat sub control judiciar. La un moment dat, a obținut de la instanță dreptul de a părăsi țara pentru a-și vizita mama bolnavă, aflată în Franța. Dar spune că a mers și în Kenya și Tanzania.

Tot Mureșan susține că, înainte să fie condamnat definitiv de instanța Curții de Apel Brașov, a profitat de faptul că îi fuseseră ridicate toate interdicțiile de circulație și a plecat în Italia, în regiunea Sardinia. Acolo, și-a cumpărat o locuință în care s-a stabilit alături de soție și cei doi copii.

Adrien Mureșan susține că nu s-a ascuns niciodată, iar la dosar era depusă o copie după cartea de identitate din Italia, unde este trecută adresa, plus alte acte.

Ce să credem? Ori mandatul european, emis de Poliția Română, nu a fost băgat în seamă, ori nimeni nu s-a uitat în dosarul fugarului ca să afle unde locuiește.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/fiul-condamnat-al-controversatului-bancher-sever-muresan.html

Ultimă oră

Același autor