14.6 C
Braşov
8 mai, 2024

Pensionară de 76 de ani din Braşov, amendată pentru că a plantat flori în faţa blocului. Tot oraşul a intrat în atenţia Poliţiei

O pensionară, în vârstă de 76 de ani, s-a trezit cu o amendă după ce a plantat flori în grădina din faţa blocului. Cazul ei a atras atenţia asupra întregului oraş, acolo unde poliţiştii au plecat la vânat de cetăţeni care „nu respectă legea”.

Sursa foto: GettyImages

Cazul a fost adus în atenţia opiniei publice de către consilierul local Constantin Vieriu (PNL), în şedinţa de plen a deliberativului local din 25 aprilie. Acesta a reclamat faptul că poliţiştii au făcut exces de zel în cazul pensionarei din Braşov, atunci când au

t-o cu 200 de lei pentru că a plantat flori în curtea blocului în care locuia.

„Un cetăţean mi-a reclamat faptul că a fost amendat de Poliţia Locală pentru faptul că a plantat flori sub geamul lui. A fost amendat pentru faptul că a amenajat o zonă verde prin plantare de flori, fără a avea acordul Primăriei. Este anormal ce se întâmplă”, a declarat Constantin Vieriu, care a făcut public procesul verbal de sancţionare a braşoveanului, potrivit

În replică, primarul Braşovului, Allen Coliban, a menţionat că sancțiunea a fost aplicată în baza unei hotărâri a Consiliului Local Braşov.

” Este un regulament aprobat de fosta administraţie locală. Voi cere un raport detaliat Poliţiei Locale Braşov referitor la această situaţie”, a spus primarul Brașovului.

În acest context, toţi localnicii care au luat exemplu pensionarei şi au înfrumusețat, fără acordul primăriei, spațiile din faţa blocurilor riscă să fie amendați.

Asta pentru că, potrivit legii, spațiul verde din jurul blocurilor nu se află în proprietatea asociațiilor de proprietari, așa cum cred majoritatea românilor.

Amenzi pentru românii care plantează copaci, flori, gard viu, sau chiar legume

„Asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective. Astfel, dacă primăria nu își respectă atribuțiile pentru care este plătită de locuitori ar trebui să fie amendată de asociațiile de proprietari.

Românii trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi mari dacă intervin pe astfel de domenii, sarcina cu privire la întreținere și administrarea spațiului verde revenind primăriei, care are un buget alcătuit din taxele și impozitele locuitorilor.

Pentru a nu fi amendați, românii care locuiesc la bloc și intenționează să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie”, potrivit

„Nu o să îmi cumpăr pâine şi o să plătesc amenda”

Situații similare, în care polițiștii locali au făcut exces de zel, au fost sesizate și în

alte localități.

De exemplu, o femeie din Baia Mare a primit o amendă de la Poliţia Locală, după ce a băgat ghivecele cu flori din faţa blocului pe hol, pentru a le salva de frig. Nu o să îmi cumpăr pâine şi o să plătesc amenda, a povestit femeia.

Totul a pornit de la reclamația unui vecin al femeii, supărat pe faptul că holul blocului şi accesul în clădire este acum ocupat parţial de ghivecele cu flori.

„În perioadele calde ale anului florile erau afară, pe marginea trotuarului. Iarna le-am pus pe hol, dar nu cred că încurcă accesul nimănui în clădire. Nimeni nu a avut nimic cu el. O singură persoană. Un vecin care a și făcut reclamație. Polițiștii locali au venit, mi-au lăsat somație, iar apoi au revenit și pentru că nu m-am conformat m-au sancționat. Eu nu o să contest această amendă. Îmi este greu cu doi oameni cu probleme. Fiul meu a scăpat dintr-un accident rutier grav în 2017, iar soțul meu a rămas fără picior anul trecut. Amândoi cu probleme. O să mă descurc eu cumva.

Nu o să îmi cumpăr pâine și o să plătesc amenda. Cumva o să fac. Nu cerșesc mila nimănui. Dar le voi trimite un memoriu să vadă cine este vecinul reclamagiu. Măcar atât, să știe și ei. Acum florile le-am donat la colegii de la serviciu, cele mai multe. Să aibă noroc la ele. Eu le-am crescut cu dragoste. Aveam și mandarin, lămâi, avocado, tot felul de flori”, a declarat femeia.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/locale/pensionara-brasov-amenda-plantat-flori-gradina-blocului-708120.html

Ultimă oră

Același autor