16.5 C
Braşov
27 aprilie, 2024

Cele mai ciudate legende ale Braşovului. Vrăjitoarele erau arse pe rug

Publicat la 29 decembrie 2023, 23:34

Cele mai ciudate legende ale Braşovului. Aici se adăposteau vrăjitoarele. Sursa foto Dreamstime

Braşovul are multe legende care îi dau un farmec aparte şi îi fascinează pe turişti. Se spune că în centrul oraşului era un lac unde au fost îngropate multe vrăjitoare.

Cele mai ciudate legende ale orașului Brașov. Se spune că în centrul oraşului era un lac al vrăjitoarelor, că un copil-lup a fost salvat de pe muntele Tâmpa, iar stema oraşului a fost inspirată de un rege maghiar.

Legenda vrăjitoarelor

a existat acum peste 400 de ani la intersecţia unde astăzi începe strada Republicii. În Evul Mediu orice femeie care spunea că este tămăduitoare şi prepara leacuri pentru diverse boli era considerată vrăjitoare. Şi femeile extrem de frumoase care atrăgeau atenţia multor bărbaţi erau considerate vrăjitoare.

Femeile frumoase erau considerate slujitoarele diavolului și erau supuse unor chinuri crunte. Ele erau aduse în lanţuri în faţa mulţimii adunate în jurul lacului. Aici li se legau greutăţi de picioare şi erau aruncate în apa tulbure. Cele care nu se înecau erau considerate cu adevărat vrăjitoare, slujitoare ale satanei şi se spunea că au puteri malefice nebănuite. Dacă femeile reuşeau să iasă la suprafaţă erau scoase din apă şi arse pe rug.

Legenda mai spune că fetele nemăritate nu aveau voie să vadă vrăjitoare plutind pe apă deoarece vor avea ghinion tot anul. Aceleaşi legende mai spun că dacă o fată nemăritată se uita spre vrăjitoarea aflată în chinuri devenea slută şi păcătoasă. Puține persoane aveau voie să se apropie de lacul vrăjitoarelor.La locul menţionat în legendă este acum o troiţă dedicată eropilor Revoluţiei din 1989.

Legenda copilului lup

O altă legendă care i-a atras pe turiști a fost cea a copilului

de la Braşov. Povestea începe în 1781, când un tânăr de aproximativ 20 de ani ar fi fost găsit în pădure de un localnic căruia i s-a făcut milă şi l-a luat acasă. Băiatul era complet sălbăticit, nu comunica, nu vorbea şi se hrănea cu frunze, fructe şi carne crudă.

El nu putea să vorbească și scotea doar nişte sunete atunci când îl vedea pe bărbatul care l-a salvat din pădure. Se mai spune că tânărul urla de fiecare dată când vedea Muntele Tâmpa. Nu a reuşit însă niciodată să se integreze şi să devină un om normal.

Una dintre cele mai cunoscute legende din Brașov

O altă legendă are legătură cu stema Braşovului, care are o istorie de peste 1.000 de ani. În acele vremuri în locul Centrului Istoric de acum era doar o pădure imensă. Se spune că Regele ungar Solomon (1063-1074) se lupta cu un popor de invadatori, Cumanii, care obişnuiau să cucerească teritorii şi să ucidă pe oricine le stătea în cale.

Legenda spune că Regele Solomon a fost urmărit de invadatori până la Braşov unde s-a ascuns în pădure. Ca să nu fie recunoscut, el şi-a dat jos coroana şi a aşezat-o pe tulpina unui arbore. Acesta a fugit până la o peşteră unde s-a refugiat, în zona denumită astăzi Pietrele lui Solomon.

Sute de ani mai târziu, un ţăran care a mers în pădure să adune lemne de foc a găsit coroana, pe locul unde acum se află Casa Sfatului şi a dus-o la Biserica Neagră spre păstrare. Aşa a ajuns Braşovul să ne numească în germană Kronstadt, oraşul Coroanei, potrivit

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/legende-ciudate-brasov-vrajitoare.html

Ultimă oră

Același autor