13.6 C
Braşov
vineri, 27 mai, 2022

Planul de Combatere a Cancerului, lansat de Klaus Iohannis, apreciat de Asociaţia Bolnavilor oncologici

20 ianuarie 2022, 21:42

Preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că adoptarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului este un mare pas înainte în lupta cu nemiloasa maladie.

Aşteptat din 2001, Planul Naţional de Combatere a Cancerului a fost lansat, miercuri, 19 ianuarie, la Palatul Cotroceni. Pandemia de coronavirus a făcut ca viaţa acestor pacienţi să fie şi mai dificilă decât înainte, însă adoptarea planului aduce o rază de speranţă în rândul bolnavilor de cancer.

„Planul Naţional de Cancer, pe care-l aşteptăm din 2001, va asigura pacienţilor, începând de anul acesta, o coerenţă în tratamentul bolii, va gestiona foarte bine problemele cu care se confruntă astăzi pacienţii. Va asigura toate programele de screening, controlul şi diagnosticarea cancerului în timp util, va avea o finanţare corectă, conform statisticilor şi registrelor care vor fi înfiinţate în cadrul acestui Plan Naţional de Cancer şi, nu în ultimul rând, va monitoriza calitatea vieţii pacienţilor”, a explicat braşoveanul Cezar Irimia, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Cancer din România.

Pacienţii bolnavi de cancer au nevoie de numeroase şi dese investigaţii medicale de specialitate, iar acestea au trecut în plan secund în perioada pandemiei, după urgenţe.

„Tratamentele au lipsit şi pacienţii cu cancer putem spune că au fost victime colaterale covidului, nu au avut acces la investigaţii, mai ales diagnosticarea în cancer a scăzut cu 45% în România. Atunci când aceşti pacienţi vor fi diagnosticaţi vor copleşi sistemul de sănătate din România, dar, şansele lor vor fi, cu siguranţă, foarte mici, deoarece normal că boala a avansat între timp şi vor fi diagnosticaţi într-o fază tardivă”, a mai explicat Cezar Irimia.

Cancerul este una din afecţiunile cu cea mai mare incidenţă în România. Potrivit lui Cezar Irimia, peste 850.000 de români suferă în acest moment de diverse forme ale acestei maladii, dintre care 8.000 sunt din judeţul Braşov.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Sursa: http://adevarul.ro/locale/brasov/planul-combatere-cancerului-lansat-klaus-iohannis-apreciat-asociatia-bolnavilor-oncologici-1_61e9a9a55163ec4271f4a10e/index.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

Vaslui Plus