4.9 C
Braşov
2 mai, 2024

Artişti în rezidenţă la Casa Albastră din satul Şona – Ilustratoarea Vazelina a asamblat 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morţii în diverse culturi

astăzi, 11:00

În cadrul primei etape a ediţiei pilot 2024 Şona AIR (Artists in Residence), desfăşurată între 26 februarie – 26 aprilie, ilustratoarea Sorina Vasilescu (Vazelina) a lucrat la asamblarea a 40 de pagini din volumul de benzi desenate dedicat subiectului morţii în diverse culturi şi perioade, în timp ce designerii Maria Mandea şi George Marian Preduţ au dezvoltat un proiect colaborativ de cercetare artistică intitulat „Persona şi locul – căutări printre personaje şi spaţii”.

Şona AIR (Artists in Residence) anunţă participanţii care vor lua parte la ediţia din toamnă: Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la graniţa dintre documentar şi cinema experimental, şi Nicoleta Moise, scriitoare şi jurnalistă.

În cadrul proiectului co-finanţat de AFCN, care abordează modelul rezidenţelor individuale, artiştii beneficiază de spaţiu, timp şi resurse financiare pentru finalizarea proiectelor lor. Timp de două luni, aceştia sunt găzduiţi în Casa Albastră din satul Şona (jud. Braşov), casă restaurată în 2011 de către Fundaţia Ştefan Câlţia, şi au libertatea de a explora şi de a lucra fără presiunea de producţie imediată.

Ediţia pilot 2024, curatoriată de Monica Dănilă, coordonatoarea programului de rezidenţe Şona AIR, găzduieşte doar artişti români, urmând ca din 2025 să se adreseze şi artiştilor internaţionali, pentru care va fi lansat un apel de participare încă din toamna acestui an.

Fundaţia Globalworth s-a alăturat recent ca partener al proiectului ce îşi propune să creeze un mediu favorabil pentru cercetare şi creaţie, facilitând schimbul interdisciplinar şi interacţiunea cu resursele locale.

“Credem că rezidenţele, atelierele sau alte tipuri de programe de formare sunt necesare pentru reflecţia artistică şi pentru progresul individual, dar şi unitar al artei. Ne bucurăm să contribuim la dezvoltarea unor astfel de programe pentru artişti, care le oferă posibilitatea de a crea într-un context diferit, fară constrângeri”, a declarat Georgiana Oltenescu, Director Marketing şi Comunicare Globalworth.

„Pe lângă plimbările la movile, prin livada cu meri şi gătitul împreună, perioada petrecută la Şona m-a ajutat să iau o pauză de la ritmul accelerat în care trăiam. Am lucrat pe proiectul personal, însă pe cea mai mare parte a timpului am petrecut-o discutând cu colegii de la Super:Serios, cu coordonatoarea Monica Dănilă şi evaluând parcursul meu de până acum, chestionându-mi motivaţia de a merge mai departe după modelul anterior. Dacă afterlife-ul arată ca un astfel de retreat, mă pensionez anticipat, sau cel puţin voi căuta să îmi mut activitatea, treptat, către o zonă mai apropiată de natură”, spune ilustratoarea Sorina Vazelina.

„Ne face o mare plăcere să descoperim zi de zi ceva nou la Şona. E ciudat cum, într-un spaţiu mic, ajungi să observi câteodată mai multe decât într-un oraş mare. Viaţa are un ritm ceva mai lent, cel puţin cu o viteză. Ieşim la plimbare cu personajele proiectului Micul Haos, cunoaştem personaje-săteni, aflăm poveştile lor şi ale satului. Nu ştim dacă asta o să ne ducă neapărat undeva, dar sperăm să reuşim să cunoaştem cât mai profund locul care ne-a fost casă în aceste două luni.”, spun Maria Mandea şi George Marian Preduţ, parte din colectivul de artişti şi arhitecţi Super:Serios, care se implică în spaţiul public prin strategii ludice.

Rezidenţa Şona AIR (Artists in Residence) din toamna acestui an, care va care va avea loc de-a lungului lunilor septembrie şi octombrie, le va găzdui pe artistele Alina Manolache, cineastă, autoare a unor filme la graniţa dintre documentar şi cinema experimental, şi Nicoleta Moise, scriitoare şi jurnalistă, a cărei practică de lucru combină arhive, video şi text pentru a face vizibile poveşti sau evenimente mai puţin cunoscute.

Şona AIR (Artists in Residence) este un program-pilot de rezidenţe iniţiat de Fundaţia Ştefan Câlţia care susţine interdisciplinaritatea şi colaborarea şi care şi-a propus să integreze în mod organic noi modele culturale în zona rurală, încurajând interacţiunea dintre rezidenţii şi contextul local, facilitând comunicarea cu sătenii, dar şi cu împrejurimile.

Fundaţia Ştefan Câlţia a fost constituită în anul 2016 şi are ca scop promovarea proiectelor de substanţă din cultura vizuală, sprijinirea dezvoltării organizaţionale şi dezvoltarea sustenabilităţii proiectelor în care se implică. Activitatea Fundaţiei s-a concretizat şi în jurul unui interes crescut pentru îngrijirea şi valorificarea patrimoniului operei lui Ştefan Câlţia, acţiuni sociale şi de conservare legate de satul Şona în principal, dar şi de sudul Transilvaniei în secundar.

Sursa: https://www.news.ro/cultura-media/artisti-in-rezidenta-la-casa-albastra-din-satul-sona-ilustratoarea-vazelina-a-asamblat-40-de-pagini-din-volumul-de-benzi-desenate-dedicat-subiectului-mortii-in-diverse-culturi-1922400017002024041121561270

Ultimă oră

Același autor