Din articol
Un elvețian în vârstă de 19 ani a furat duminică o maşină din judeţul Braşov și a condus fără permis, sub influenţa substanţelor psihoactive. Urmărit de poliţiştii din Sibiu, a provocat două
, dintre care unul soldat cu trei răniţi. El a fost reţinut luni seară, pentru 24 de ore, de către polițiști. Tânărul le-a spus polițiștilor că voia să ajungă la „Hoia Baciu” pentru „stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” și să devină „vampir”. Unul dintre șoferii loviți în accident a acuzat polițiștii că i-au folosit drept „scuturi umane” pentru a-l opri pe elvețianul scăpat de sub control, într-o așa-numită operațiune de tip „năvodul”.
„În continuarea cercetărilor efectuate pentru stabilirea circumstanţelor producerii incidentului din data de 20 octombrie, când un cetăţean străin, în vârstă de 19 ani, nu a oprit la semnalele poliţiştilor, provocând ulterior o tamponare şi un accident rutier pe DN 1, vă informăm că, în această seară, în baza probatoriului administrat, poliţiştii Serviciului Rutier Sibiu au luat măsura reţinerii persoanei în cauză pentru 24 de ore”, a transmis IPJ Sibiu, citat de News.ro.
În acest dosar, cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, pentru vătămare corporală din culpă, conducere fără permis, conducere sub influenţa substanţelor psihoactive, respectiv părăsirea locului producerii accidentului fără încuviinţarea poliţiştilor.
Tânărul este încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu.
Operaţiune de tip „năvodul”
Potrivit IPJ Sibiu, poliţiştii din Sibiu şi Braşov au declanşat, duminică, o operaţiune de tip „năvodul”, după ce au fost sesizaţi că o maşină a fost furată de lângă Făgăraş. La un moment dat, autoturismul a fost observat pe DN1, pe sectorul de drum Veştem – Şelimbăr.
„Cetăţeanul străin urmărit în trafic de către poliţiştii rutieri din cadrul IPJ Sibiu, nu a oprit la semnalele regulamentare efectuate de către aceştia şi, încercând să fugă, pe traseul său a fost implicat în 2 evenimente rutiere.
Astfel, a acroşat un autoturism pe DN1, în sensul giratoriu cu DJ 106D, soldat doar cu pagube materiale.
Al doilea accident, în care au fost implicate 4 autoturisme, s-a produs pe DN1, în Şelimbăr, în apropierea unei staţii de alimentare cu combustibil. Cele 4 maşini erau conduse pe aceeaşi direcţie de deplasare, iar în urma accidentului au rezultat 3 răniţi, 2 femei şi un bărbat”, a arătat sursa citată.
Maşinile erau conduse de un bărbat în vârstă de 48 de ani, din Tălmaciu (rănit în accident), un bărbat de 43 de ani din Scoreiu (victima din acest autoturism era o femeie de 49 de ani, din Scoreiu), un şofer de 50 de ani din Sfântu Gheorghe şi o altă maşină condusă de către o femeie în vârstă de 71 de ani, din Piteşti.
Potrivit Poliţiei, şoferul urmărit a fost verificat în bazele de date şi a rezultat faptul că nu este posesor de permis de conducere. De asemenea, el a fost testat cu aparatele din dotare, fiind pozitiv la o substanţă psihoactivă, astfel că a fost însoţit la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii prezenţei în sânge a vreunei substanţe psihoactive.
De altfel, atunci când a fost prins, tânărul elveţian, într-o stare vizibil alterată, a afirmat că dorea să ajungă la ”Hoia Baciu” pentru ”stră-stră-străbunicul său, Contele Dracula, Vlad Ţepeş” şi că speră să poată deveni ”vampir”, întrucât a visat toată viaţa la acest lucru.
„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română”
„Am fost folosiţi drept scuturi umane de către Poliţia Română! ” , a susţinut, într-o postare pe Facebook, Andrei Ghica, unul dintre şoferii ale căror maşini au fost lovite de tânărul urmărit de poliţişti.
El a publicat şi imagini cu autoturismul avariat, precizând că el şi soţia sa nu au fost răniţi, şi a relatat că, duminică, la Şelimbăr, un echipaj de Poliţia le-a făcut semn mai multor şoferi să oprească, blocând astfel ambele benzi de circulaţie pe sensul spre Sibiu.
„Cu toţii am rămas în maşini, nedumeriţi, fără nicio explicaţie din partea agenţilor de Poliţie prezenţi la faţa locului. Unul dintre agenţi a trecut pe lângă maşinile noastre deplasându-se în spate, cu un fel de servietă în mână despre care mai apoi am aflat că s-ar numi spike – un dispozitiv cu ţepi menit să oprească forţat un autovehicul in deplasare. N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviţi din spate, din plin, de maşina despre care am aflat mai apoi că era furată şi condusă de o persoană de cetăţenie elveţiană, fără permis, aflată sub influenţa drogurilor şi care era urmarită de către o maşină de Poliţie. În urma impactului am fost aruncaţi, cu tot cu maşina noastră, aproximativ 15 metri în faţă”, a explicat Ghica.
El a adresat mai multe întrebări în ceea ce priveşte acţiunea poliţiştilor:
„1. De ce a fost nevoie de scut uman atâta timp cât Poliţia avea acel instrument de oprire forţată a maşinilor (banda cu ţepi), care oricum era de ajuns pentru a duce la prinderea făptaşului?
2. Dacă tot ne-au oprit, de ce nu ne-au evacuat rapid înainte de producerea impactului? Ar fi fost doar nişte maşini avariate şi poate nici acelea dacă echipajul de la faţa locului ne-ar fi spus să degajăm benzile de circulaţie şi să ne retragem cu maşinile pe marginea şoselei. (…)”.
Anchetă a IPJ Sibiu privind modul de intervenție al agenților
După apariţia relatării privind acţiunea poliţiştilor, IPJ Sibiu a transmis că „toate aspectele care privesc modul de intervenţie a poliţiştilor pentru interceparea în trafic şi reţinerea unui bărbat suspectat de săvârşirea unei infracţiuni de furt, comise în judeţul Braşov, sunt supuse unei analize atent desfăşurate la nivelul instituţiei”.
„Subliniem faptul că în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit. Întreaga misiune, din momentul observării maşinii suspecte în trafic pe DN 1, Hula Bradului şi până la prinderea bărbatului care o conducea, s-a derulat contra cronometru, iar poliţiştii aflaţi în urmărire au avut ca obiectiv prioritar siguranţa celorlaţi participanţi la trafic.
Este regretabil faptul că participanţi la trafic au avut de suferit în urma acestei misiuni şi, pentru a stabili dacă au fost sau nu sincope în modul de acţiune a poliţiştilor, modul de intervenţie este analizat de către poliţiştii din cadrul Serviciului de Pregătire Profesională şi Serviciului Rutier. În funcţie de concluziile care reies în urma acestei analize, vor fi dispuse măsuri în consecinţă”, a precizat IPJ Sibiu.
Editor :