3.6 C
Braşov
luni, 6 decembrie, 2021

Studiu în premieră în România: Pacienții cu COVID-19 nu trebuie tratați cu antibiotice. Iată ce indică datele medicilor

Sursa: Arhiva EVZ

Publicat la 17 octombrie 2021, 12:51

Două studii realizate de medici din România, în mai multe spitale din țară, scot la iveală informații importante cu privire la pacienții infectați cu coronavirus și la felul în care aceștia se tratează. Deși în prezent bolnavilor cu COVID-19 li se administrează și antibiotice, în unele cazuri, medicii spun că o astfel de decizie nu este potrivită. Iată ce indică noile cercetări și ce sfaturi dau specialiștii din Sănătate.

Două studii au fost realizate în premieră în România, pe un număr de 560 de pacienți care au prezentat simptome moderate și severe de boală, fiind excluși, însă, bolnavii internați în secțiile de Terapie Intensivă. Profesorul doctor Cristian Băicuș de la Spitalul Colentina din municipiul București a explicat cum au fost demarate cercetările și a abordat un subiect foarte dezbătut în spațiul public, anume

„Sunt două studii de care ne-am apucat pentru că lucrăm deja cu pacienţi COVID de mai bine de un an şi jumătate. Primul studiu referitor la antibiotice este un studiu multicentric la care au participat secțiile noastre de medicină internă şi pneumologie, colegi de la spitalul „Balş” de alături şi spitale din Iaşi, Craiova, Constanţa şi Braşov”, a spus profesorul Cristian Băicuș.

Pacienții cu COVID-19 nu trebuie tratați cu antibiotice

„Ideea este că antibiotice se dau în multe situaţii în acestă boala în care nu prea ar trebui pentru că este un virus, iar antibioticele, în principiu, nu au efect asupra virusurilor.

Era teoria că poate au efect antiviral, cum ar fi Azitromicina şi Claritromicina, iar studiile au arătat că nu au acest efect. Mai era ideea că ele (n.r antibioticele) au un ușor efect antiinflamator, numai că în această boală inflamația este atât de mare, atât de groaznică, încât i se spune furtună citochimică, încât nu salvează viaţa.

Rezultatul a fost că, înafară de pacienţii la care chiar s-au găsit microbi şi antibioticele au fost prescrise conform antibiogramei, în rest antibioticele nu au fost de niciun folos şi ne-am ales cu efectele adverse de pe urmele lor, unele pe termen scurt şi pe termen lung, efecte pe care le vom vedea”, a explicat Cristian Băicuş.

Mortalitate de 2x mai mare în cazul pacienților cu boli autoimune

Cel de-al doilea studiu realizat de medicii români se referă la

. Cercetările au fost amânate în acest caz din cauza pandemiei de coronavirus. „Am devenit spital suport COVID şi a trebuit să renunțăm şi să ne reorientăm. Dar ne-am interesat să vedem ce se întâmplă cu aceşti pacienți cu boli autoimune dacă sunt vaccinaţi”, a spus profesorul.

„La pacienţii care nu au astfel de boli, au apărut reacţii adverse care sugerau o autoimunitate şi atunci teama era foarte mare ca acest vaccin să nu determine o reactivare a bolii.

Pe de altă parte, acești pacienţi sunt foarte vulnerabili, iar studiile au arătat că

mortalitatea este de două ori mai mare decât la cei care nu au astfel de boli. Se recomandă vaccinarea, dar știți cum sunt cu medicii care unii au anumite păreri.

Din această cauză am făcut studiul. Am avut aproximativ 400 de pacienți vaccinați şi circa 200 de pacienți cu astfel de boli martori care nu s-au vaccinaţi. Rezultatul a fost că vaccinul nu a produs o reactivare a bolii, deci pacienţii se pot vaccina fără nicio grijă”, a conchis profesorul doctor Cristian Băicuş, de la Spitalul Colentina din Capitală.

Sursa: https://evz.ro/studiu-in-premiera-in-romania-pacientii-cu-covid-19-nu-trebuie-tratati-cu-antibiotice-iata-ce-indica-datele-medicilor.html

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

Vaslui Plus